După mai mulţi ani de muncă asiduă, în vederea readucerii la viaţă a portului popular, dar şi a unor tradiţii şi meşteşuguri ce alcătuiesc zestrea sufletească a mălăieştenilor, ca parte a identităţii şi fiinţei naţionale, preotul paroh Apostol Pavel, în oarecare măsură, îmbucurătoare de altfel, reuşeşte să readucă la viaţă portul popular constituit din ie şi cămaşă populară .
Deasemenea, în fiecare an preotul paroh organizând ateliere de încondeiat ouă în tehnica tradițională cu chișița și ceară naturală de albine.
Anul trecut s-a organizat pentru prima dată în această parohie “Expoziţia etnografică <Lada bunicii>", precum şi un atelier de opincărit, având în mijloc pe doamna etnograf dr. Angela Paveliuc Olariu.
De altfel, la această zonă a comunei fac referire şi câteva relatări ale unor istorici, ce oferă informaţii preţioase despre aşezările localnicilor.
În cel mai scurt timp, muzeul parohial îşi va deschide uşile publicului larg, spre a admira piese importante ce vor readuce în mintea şi conştiinţa vizitatorilor mărturii importante de etnografie, tradiţii şi meşteşuguri ale locuitorilor de altădată a acestei parohii.
Strădania preotului paroh Apostol Pavel, încet dar sigur, începe să-şi dea roadele sale, în sensul că pe lângă faptul că multe persoane atât din parohie ,cât şi din afara ei, contribuie la înzestrarea muzeului, portul popular începe să prindă teren în viaţa enoriașilor.
Ca la orice activitate la care sunt îndemnaţi enoriaşii de către preot să ia parte, şi de această dată, preotul paroh, în zilele însemnate din viaţa parohiei, îmbracă straiele populare, înconjurat de enoriaşii ce i-au urmat exemplul şi îndemnul, purtând la rându-le frumoasele straie populare.
Cei ce aveau aceste minunate piese ale tezaurului culturii româneşti strânse prin pod sau lada de zestre le-au scos la lumină purtându-le cu mândrie, iar cei ce nu le aveau şi le-au cumpărat, iar prezenţa la slujbele bisericii îmbrăcaţi în straie populare devenind un obicei, ce va trebui să-l transmită mai departe copiilor şi nepoţilor, ca o datorie sfântă faţă de străbuni.