Atelier de încondeiat ouă la Hârlău

Activități Aprilie 23, 2019

Parohia "Sf.M.Mc.Gheorghe" din Hîrlău și Parohia "Sf.Ier.Nicolae" din Mălăiești au organizat în ziua de 22 aprilie 2019  un "Atelier de încondeiat ouă", în tehnica tradițională cu chișiță și ceară, cu motive tradiționale moldovenești, într-o primă ediție, evenimentul desfășurându-se în incinta casei sociale  a Parohiei  "Sf.M.Mc.Gheorghe" din Hârlău.

Scopul acestui atelier a fost acela de a readuce în actualitate și de a promova tradițiile populare românești, care amplifică și dau o valoare spirituală deosebită perioadei în care ne aflăm, dar mai ales a marii sărbătorii care se apropie, adică a Învierii Domnului nostru Iisus Hristos; în speță a frumoasei arte a încondeierii ouălor.

La atelier au participat aproximativ 50 de copii minunați, frumoși, cuminți și educați din Hârlău, dar și din mai multe parohii ale Protopopiatului Hârlău.

Atelierul de încondeiat a început la orele 9:00 ale dimineții, toți participanții rostind împreună rugăciunea de începere a lucrului în prezența părintelui protopop Victor Pîslariu și a preotului paroh Tincu Dumitru, apoi preotul Apostol Pavel a deschis atelierul cu prezentarea unei scurte istorii a oului încondeiat la români, a instrumentelor si materialelor necesare încondeierii (lampă de încălzit ceara, pregătirea cearei, chișiță, vopsea pentru ouă), a pregătirii ouălor (golire, degresare, efectuarea motivelor tradiționale, vopsire, îndepărtarea cearei și aplicarea luciului), dar și a unor  metode care să ușureze încondeierea unui ou.

Atelierul de încondeiat a fost organizat nu numai cu etape teoretice și practice, ci și cu momente de destindere și recreere pentru copii, pentru că un alt scop al atelierului a fost și acela de a relaționa copii între ei, de a lega prietenii, și de a creea momente de neuitat. Așadar, în momentele de pauză ale atelierului copiii au fost implicați în diferite jocuri distractive sau intonarea unor cântece religioase și patriotice.

În momentele de recreere se puteau auzi de departe glasurile copiilor, pline de inocență și candoare, care exprimau bucurie, momente care le vor rămâne în memorie mult timp înainte, glasuri de copii pline de satisfacție sufletească precum oarecând a oștenilor lui Ștefan cel Mare, știindu-se că Biserica "Sf.M.Mc. Gheorghe" este ctitorie a marelui voievod.

La finalul atelierului toți copiii participanți au primit diplome de participare, cărți de rugăciuni și iconițe, alături de îndemnul de a duce mai departe această frumoasă tradiție a încondeierii ouălor, ca parte definitorie a ființei și identității noastre naționale.

 

Citește alte articole despre: Atelier de încondeiat ouă.