Pelerinaj religios. Atelier de încondeiat ouă.

Viața parohiei Aprilie 9, 2019

Duminică 7 aprilie 2019, preotul paroh Apostol Pavel din Parohia “Sf. Nicolae” Mălăiești, Protopopiatul Hârlău, împreună cu un grup de 30 de enoriași, oameni minunați și deosebiți, au plecat într-un pelerinaj religios la câteva obiective religioase din zona Moldovei.

Așadar, plecarea s-a făcut de dimineață din Mălăiești, și plini fiind de dragoste față de Dumnezeu, de locurile sfinte încărcate de istoria proprie a românilor, nu s-au lăsat descurajați sau intimidați de piedicile ce s-au ivit, menite parcă să le oprească avântul și să le spulbere nădejdea cu care au plecat la drum.  Mai exact, deși pe drum s-a defectat mijlocul de transport, au comandat altul, deși lucrul acesta a implicat un cost financiar suplimentar.

Cu toate că vremea nu a fost îndeajuns de caldă, totuși unii pelerini, la îndemnul preotului paroh, au mers îmbrăcați în straie populare pentru a încuraja și pe alte persoane să le urmeze exemplul, dând importanța și valoarea cuvenită acestora, ca unele care ne definesc identitatea și ființa națională.

Spre orele 10 ale dimineții s-a ajuns in Parohia “Sf. Împ. Constantin și Elena” din localitatea Dumbrava, comuna Lespezi, unde credincioșii au participat la Sfânta Liturghie plini de smerenie și recunoștință față de Dumnezeu, iar preotul  Apostol Pavel împreună liturghisind cu preotul paroh de aici Toia Nicolae.

La sfârșitul Sfintei  Liturghii credincioșii au luat parte la o agapă frațească, ospătându-se din bucatele pregătite de acasă, dar bucurându-se și de ospitalitatea oferită de părintele Toia Nicolae și a doamnei preotese Toia Maricica.

Apoi, printr-un parteneriat între cele două parohii, Dumbrava și Mălăiești, s-a organizat un “Atelier de încondeiat ouă” , cu motive tradiționale moldovenești, încondeiate în tehnica tradițională cu chișiță și ceară.  În cadrul acestui atelier, preotul Apostol Pavel a prezentat și explicat materialele necesare încondeierii, apoi s-a trecut la încondeierea propriu-zisă a ouălor, ajutând pe fiecare copil în parte să încondeieze ouă cu motive specifice acestei zone.

La finalul atelierului de încondeiat ouă, toți cei  68  de copii prezenți  au primit diplome de participare, cu îndemnul de a duce mai departe această frumoasă tradiție românească, și au primit promisiunea părintelui Apostol Pavel, că în vacanța de vară va reveni în această parohie cu un grup de copii din Mălăiești pentru a organiza și alte ateliere de creație, de a lega prietenii, și de a crea momente de neuitat de care își vor aminti cu drag.

Grupul de pelerini din Parohia Mălăiești și-a continuat pelerinajul la Mănăstirea Probota din județul Suceava, ctitorie a lui Petru Rareș. Încă de la intrarea in locașul de cult, au fost întâmpinați de o maică  ghid care a relatat  date istorice despre istoricul zidirii mănăstirii, a vicisitudinilor apărute în timp, despre mormântul  “Doamnei Oltea Maria” mama lui Ștefan cel Mare, despre mormintele familiei ctitorilor, dar și despre simbolistica picturii interioare.

Vremea frumoasă de afară, priveliștea câmpurilor și a pomilor ce revin la viață, hotărârea și impunerea Râului Siret pe care l-au traversat, frumuseți care altă dată au atras și admirația domnitorilor Moldovei, au făcut ca drumul până la Mănăstirea Miclăușeni să pară foarte scurt.  Aici grupul de pelerini a admirat măreția și întrezărind strălucirea de odinioară a Castelului Sturdza, s-au bucurat de priveliștea și trilurile păsărilor din pădurea ce apăra ca o fortăreață castelul și mănăstirea.

S-a vizitat mănăstirea, și fiecare și-a achiziționat suveniruri de la pangarul mănăstirii pe care să le dăruiască celor dragi de acasă, s-au închinat pe la icoanele vechi, pline de istorie și de sfințenie deopotrivă.

Bucuria duhovnicească a credincioșilor,  datorată acestui pelerinaj religios, i-a făcut să promită și să-și  îndrepte gândurile spre un alt pelerinaj pe care cu ajutorul lui Dumnezeu, să-l realizeze în vara aceasta.

 

Citește alte articole despre: Pelerinaje