Tradiție, artă și trăire creștinească

Viața parohiei Aprilie 26, 2019

 Parohia "Sfântul Ierarh Nicolae" Mălăiești continuă și anul acesta cu respectarea unor tradiții creștinești cu adânci rădăcini în istoria românilor, și anume a încondeierii ouălor pentru Învierea Domnului Iisus Hristos.

Reînvierea sau readucerea în actualitate a acestei frumoase arte a încondeierii ouălor în tehnica tradițională cu chișiță și ceară în această zonă a județului Iași, se datorează preotului paroh Apostol Pavel, care nu numai în parohia sa ,dar și in alte parohii și școli încearcă să răspândească tainele acestei arte, ce face parte din tezaurul cultural al românilor.

Așadar, de câțiva ani, în Parohia Mălăiești se obișnuiește să se încondeieze ouă, iar la Denia din  Joia Mare, la momentul scoaterii Sfintei Cruci, acestea să fie așezate la piciorul acesteia.

Deci, și anul acesta s-a organizat un atelier de încondeiat ouă la care au participat nu numai copii ci și părinți, acesta desfășurându-se după Denia din Miercurea Mare, apoi acestea s-au înroșit și s-au lăsat la uscat până a doua zi.

 După atelierul de încondeiat ouă, copiii prezenți au mers în curtea bisericii alături de preotul paroh, fiind implicați în mai multe jocuri distractice și recreative, de pe margine fiind încurajați și aplaudați de părinți, colegi de școală sau prieteni.

Joi dimineața după savârșirea Sfintei Liturghii, moment în care s-a pregătit și Sfânta Împărtășanie ce se va păstra pentru tot anul pe Sfânta Masă, s-a îndepărtat ceara de pe ouăle încondeiate și s-a dat luciul final cu rol atât protector cât și estetic.

La denia din Joia Mare, într-un coș de nuiele împodobit cu un prosop popular țesut în casele gospodinelor din Mălăiești, peste care s-au așezat frumos ouăle încondeiate, a fost așezat la piciorul Sfintei Cruci, și urmând ca vineri seara după Prohodul Domnului fiecare copil să-și ia acasă oul pe care l-a încondeiat cu multă dragoste și dăruire sufletească.

Citește alte articole despre: Tradiție și artă